Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 05 > Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στον άνθρωπο

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στον άνθρωπο

- Από τον Δημήτρη Κουρουκίδη

 

"The most likely way for the world to be destroyed, most experts agree, is by accident. That's where we come in; we're computer professionals. We cause accidents."

Nathaniel Borenstein

 

Απ' αρχής κόσμου και πολιτισμού, η γνώση και η τεχνολογία ήταν πηγές δύναμης. Ο άνθρωπος έπρεπε να δαμάσει τις δυνάμεις της φύσης, εφευρίσκοντας εργαλεία, με σκοπό την επιβίωση. Σε μέλλοντα χρόνο, ήταν επιτακτικό να υποσκελίσει τους αντιπάλους του για να επικρατήσει. Αυτός είναι και ο ρόλος της τεχνολογίας σήμερα σε βιομηχανικό, πολιτικό και βιοτικό επίπεδο, παγκοσμίως: να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους ώστε να έχεις το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην κοινωνία ήταν, είναι και θα είναι τρομαχτικός. ίσως και τερατώδης καθώς τα δεδομένα θα αλλάζουν συνεχώς στους χώρους της διακυβέρνησης, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, της υγείας, της επικοινωνίας αλλά ΚΑΙ του. κέρδη φέροντος εμπορίου.

Το Διαδίκτυο (κοινώς Internet) φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής απόστασης που τους χωρίζει. Τα συστήματα βάσεων δεδομένων έχουν την αποθηκευτική και χρηστική δυνατότητα που χρειάζεται ώστε τα δεδομένα (η πληροφορία δηλαδή) να αξιοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο. «Ένα κάρο» εφαρμογές κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, λύνοντας προβλήματα, μα και φέρνοντας περισσότερα χρήματα, τερματίζοντας αυτό που αποκαλούμε «χειρονακτική εργασία», καθώς μας εισαγάγουν στο θαυμαστό νέο κόσμο της αυτοματοποίησης. Εκεί που ο χρόνος, εκτός από χρήμα, είναι και σχετικός.

Μα, όπως και πολλά άλλα, και αυτό επίσης θα μπορούσε να είναι δίκοπο μαχαίρι. Στην αρχή της δεκαετίας του '30, το αεροπλάνο ευτέλισε τη λέξη «απόσταση» για το καλό της ανθρωπότητας. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο ως η τέλεια πολεμική μηχανή, ο θάνατος από ψηλά, διανέμοντας βόμβες αντί του ταχυδρομείου, σε κατοικημένες περιοχές.

Αυτό αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει φονικό όπλο στα χέρια ενός διεφθαρμένου ηγέτη ή θείο δώρο στα χέρια ενός πεφωτισμένου επιστήμονος, καθώς η τεχνολογία μπορεί να αποφέρει καλό και κακό εξίσου. Είναι βέβαιο πως, χάριν της τεχνολογίας, η κοινωνία και ο τρόπος ζωής άλλαξαν και θα συνεχίζουν να αλλάζουν, εσαεί.

[από πρόλογο σχετικής πτυχιακής εργασίας]

Δ.Κ.